Mujadarra: linzen uit het Midden-Oosten

Alweer linzen. Sorry! Maar ik ben er tegenwoordig echt verzot op. De aardappelen liggen te schieten in de berging en vlees komt al een tijdje niet meer op het menu. Want ik worstel al een tijdje met de status van linzen. Is het een groente? Een koolhydratenleverancier (denkt pasta, rijst, patatten)? Of toch een bron van eiwit zodat je vlees met een gerust hart kan laten. Het blijkt uiteindelijk tweeledig te zijn. Linzen bevatten meer koolhydraten dan rijst en aardappelen en ongeveer evenveel eiwitten als kip. Maar er zit ook een ton aan calcium, ijzer en magnesium in. Bovendien verteren ze heel langzaam zodat je niet snel honger hebt en vullen ze goed zonder op je maag te liggen.

Leuke aan linzen is ook dat als je er teveel van maakt (wat mij bijna altijd overkomt) je er de volgende dag nog een heerlijk slaatje van kan maken. Zo zwier ik bij de mujadarra morgen een paar stukjes feta en een handvol munt (vers uit de tuin!) Of als ze goed platgekookt zijn dan maak je er nog een dipje of een smeersel van. Veelzijdige jongens, die linzen.

Mujadarra

  • bruine linzen geweekt en goed gespoeld
  • rijst (welke je het lekkerst vindt. Ik gebruikte basmati)
  • twee rode uien
  • olijfolie
  • gemalen komijn
  • gedroogde chilipepers
  • verse peterselie

Maak de linzen door ze te koken in gezouten water of groentebouillon. Kook de rijst volgens de richtlijnen op de verpakking. Snij ondertussen de rode ui in ringen en bak heel langzaam bruin in olijfolie (kan best 15 minuten duren). Zet de helft van de ui opzij en strooi een theelepel komijn en een klein beetje pili pili over de rest van de uien. Meng de linzen, rijst, uien en peterselie en versier met de apart gezette ui.

 

 

Advertisements
Dit bericht is gepubliceerd op 21 maart 2011 om 18:34 en is opgeslagen onder fornuis, vegetarisch. Markeer de permalink als favoriet. Volg hier alle reacties met de RSS feed voor dit bericht.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: