Een blijvertje: rundstoofpot met wortelen en bloemkool

Geen foto wegens de pot die veel te snel leeg was (collectieve zucht van alle estheten en foodie fotografen in blogland). Om maar te zeggen dat het echt lekker was. Een blijvertje vond De Schrijver en zelfs De Zoon heeft zijn bordje nog eens laten opscheppen. Al weigert hij nog steeds warme wortelen te eten.

Het was echt niet de bedoeling om alweer iets substantieels op tafel te zetten. De stoofpot was trouwens voor zaterdagavond gepland maar toen hadden we nog teveel restjes van Oudejaarsavond. En toch werd het weer een feestmaal met een heerlijke Siciliaanse rode wijn erbij. En omdat we voor de kippen van de buren moeten zorgen en die beesten nog steeds aan een hels tempo eieren leggen was er een simpele maar lekkere cake als dessertje.

En stoofpotje dus. Neem je tijd want enkel op die manier wordt het echt lekker en wordt het vlees zo goed dat het alleen al maar door naar te kijken uiteen valt.

De inspiratie kwam van een recept van Tessa Kiros uit “Alle smaken van de regenboog”.

Rundstofpot met wortelen en bloemkool

Voor 2 personen en een kleuter (die allemaal geen grote vleeseters zijn. Tessa spreekt van 700 gr vlees voor 4 personen)

  • 300 gr rundstoofvlees
  • 1 rode ui
  • 2 teentje look
  • een paar sprieten verse tijm
  • 100 ml rode wijn
  • 200 ml passata van tomaten
  • een halve liter kokend water
  • peper en zout
  • gedroogde rozemarijn
  • een viertal wortelen
  • een halve bloemkool

Bak het vlees aan in wat olie en wanneer bruin aan alle kanten voeg je zout, peper, ajuin, look en tijm toe. Laat nog even verder stoven tot de ui glazig is en de look zijn geur afgeeft. Giet er de wijn bij en laat bijna uitkoken. Voeg dan de tomaten en het warme water bij. Laat anderhalf tot twee uur sudderen op een laag vuurtje.Voeg de groenten toe (je kan uiteraard nog andere groenten toevoegen) en laat nog eens drie kwartier tot een uur verder sudderen. Voeg de rozemarijn tegen het einde toe. Neem van het vuur en roer er nog een klontje boter door om de saus mooi af te werken. De bloemkool is ondertussen trouwens helemaal doorgekookt en dikt mee de saus in. Als je de groenten al dente wil, dan voeg je ze natuurlijk pas later in het sudderen toe.

Lekker met broccolipuree en stoofpeertjes met veenbessen.

 

Advertenties
Dit bericht is gepubliceerd op 3 januari 2011 om 07:44 en is opgeslagen onder fornuis. Markeer de permalink als favoriet. Volg hier alle reacties met de RSS feed voor dit bericht.

2 gedachten over “Een blijvertje: rundstoofpot met wortelen en bloemkool

  1. Amaai, ik zou willen dat het terug sneeuwde.

  2. Pingback: Productief zondagske « Boerenerf

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: